Opeth x3

Hade från början tänkt att presentera Opeths Morningrise i min lilla En skiva ur arkivet-serie. Men så kom jag på: skivan innan och efter är ju minst lika viktig för mig. Morningrise är plattan som jag upptäckte gruppen med och är naturligtvis den skiva med Opeth som ligger mig närmast om hjärtat. Men Orchid var skivan som man köpte mer eller mindre omgående efter att ha hört Morningrise för att få mer av denna musikaliska drog. Och My arms, Your hearse var uppföljaren till Morningrise som man så förväntansfullt inväntade och väntade sig underverk av.

Detta, tycker jag, är Opeth i sitt esse. Ett Opeth som är lite mer Black Metal än det Opeth som kom senare och ett Opeth som är väldigt mycket mer Metal överhuvudtaget jämfört med det Opeth som förra året släppte Heritage. Det jag gillar med dessa tre album är att alla har sig egna lilla personlighet. Orchid känns något flummig med sitt lite annorlunda ljud och spretiga låtstruktur medan Morningrise känns mer kall, mystisk och nästan lite romantisk. My arms, Your hearse känns i sin tur lite mer mörk och allmänt deppig. Mycket har väl iochförsig att göra med dom finfina omslag som skivorna har begåvats med. Något som dock alla skivorna har gemensamt är naturligtvis den närmast unika musik som Herr Åkerfeldt och hans gäng framför. Långa låtar som tar med en på underbara musikaliska resor. Det growlas här, det skönsjungs där. Bastrummorna smattrar till vänster, den akustiska gitarren plinkar och plonkar till höger. Och så där håller det på, helt underbart fantastiskt. Vad finns det mer att säga om dessa skivor som inte redan sagts då? Inte mycket faktiskt. Tre grymt bra skivor som jag tycker att alla som är inne i metalsvängen borde äga.

Ett svar till “Opeth x3

  1. Helit riktigt som du säger, alldeles fantastiska skivor från denna svenska superdödsgrupp! Däremot har jag aldrig fastnat så jättehårt för Orchid, men jag har å andra sidan inte lyssnat igenom den så noga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s