Hurra! Jag har sett en film (eller två)

Förra året så såg jag skamligt lite film. Och jag som ändå tycker att film är jättekul och bland det bästa som finns. Men 2012 går tyvärr till historien som ett av dom fattigaste filmtittaråren under mitt vuxna liv. Inte ett enda biobesök även om jag var helt säker på att i alla fall Prometheus skulle få iväg mig i riktning mot biosalongerna. Men inte då.

Däremot så har jag köpt en hel del film. Tyvärr så gick dom flesta samma skrämmande öde tillmötes: ligg och damma någonstans. Förbokade exemplar av The Dark Knight Rises och Prometheus, nya fina utgåvor av klassiska filmer som Lawrence of Arabia, Terminator och Total Recall, dom ligger bara där och ser ledsna ut. Osedda och ouppskattade.

Men nu i helgen så hände faktiskt något. Jag såg inte en, utan två filmer. Två filmer som dessutom var bättre än vad jag hade förväntat mig. Först ut var 21 Jump Street. Filmen är baserad på den gamla tv-serien med samma namn så hade jag verkligen inga förväntningar när jag satte mig ner för att titta. Och glatt överraskad satt jag där och småfnissade mest hela tiden, ibland gapskrattade jag t.o.m. Inte visste jag att Channing ”tråkigare än torra clementiner” Tatum kunde vara sådär rolig. Mannen dominerar ju hela filmen med sin komiska timing. Inte för att Jonah Hill, Ice Cube och resten av skådisarna gör direkt dåligt ifrån sig men Channing Tatum, vilken kille. Tyvärr så dras filmen ner av ett alldeles för standardiserat dramaturgiskt upplägg men är ändå på det stora hela helt klart värd 3 av 5 i betyg.

Efter det var det dags för Kapten Amerika. Eller Captain America som dom säger over there. Även här var förväntningarna relativt små men här hände egentligen samma sak: den stora killen i huvudrollen gör det så bra att man inte kan göra annat än att gilla. I detta fallet så är det Chris Evans som jag pratar om och jag tycker verkligen att han passar utmärkt i rollen som Cap A. Filmens andra stora styrka är det visuella. Det blir liksom aldrig fel med flygplan, tanks och soldater i futuristisk 40-tals design. Liten guldstjärna ska filmmakarna även ha för att dom på ett övertygande sätt lyckades få Chris Evans att se liten och tanig ut. Minuskontot då? Ja det är ganska så digert men jag tycker ändå att filmen är värd en 3:a i betyg. Men jag måste ändå ställa frågan: vad hände med klippningen under slutfighten?

Allt som allt så var det gött att komma igång med lite filmtittande igen. Hoppas nu bara att jag kan hålla uppe detta och komma ikapp lite i ”att-titta-på-högen”. Det hade ju ändå varit trevligt att få se Watchmen någongång, den har trots allt legat i den där förbaskade högen i 3-4 år nu.

Ron B

9 svar till “Hurra! Jag har sett en film (eller två)

 1. Har inte sett 21 jump street, men det låter ju trevligt att bli överraskad av skådespelarinsatsen åtminstone.

  Cap’n ‘Merica däremot har jag sett 2-3 gånger faktiskt och jag håller med dig att designen och det visuella är spot-on! Att Chris Evans dessutom gör bra ifrån sig som en överpräktig patriot gör inte filmen sämre direkt.

  BTW: Förutom att Ron Burgundy alltid har rätt och talar sanning, så kommer det ju snart ytterligare en dokumentär om honom.

 2. Trevligt att någon är på samma bana som en själv när det gäller Capn. Här på jobbet så tycker dom flesta att filmen är dynga. Dock minst bra av Avengers-filmerna men det säger väl mer om hur bra dom andra är.

  Ska bli najs med en till Anchorman. Kan ju inte bli annat än kung.

 3. Jag älskar Batman, i alla olika former, filmer, serier etc. Men the Dark Knight Rises var fan inte bra. Eller i alla fall inte ens i närheten av Batman Begins och the Dark Knight – om vi nu snackar 2000-talets versioner. Det är två och en halv timme av nästan ingenting som avslutas med tio minuters litegrand innan fem minuter spränger saker och dör. Däremot är slutmeningen en hint åt en bra sak. Så se den, men se Captain America en gång till efteråt bara för att få en schysst film också.

  • He he. Ok då. 🙂

   Edit: Har nu sett Dark Knight Rises och kan inte göra annat än att hålla med. Klart sämst av dom tre moderna Batman-filmerna. Vilken besvikelse.

   • Verkligen. Det bästa med hela filmen är när den där bruttan dör på slutet, bara för att det måste vara den sämsta dödsscenen sedan Battle Royale II ungefär.

 4. Watchmen borde du se. Total Recall med Arnold var länge en av mina favoritfilmer, numer är det Dum Dummare och Boogie Nights. Fast den sistnämnda har jag inte sett om de senaste tio åren.

  Jag ser också skamligt lite film nu för tiden – skyller på barnen.

  Åh, en sak till. Promethues var en besvikelse.

  • Watchmen SKA jag se. Frågan är bara när det blir…

   Skyller på barn jag med. Vänder upp och ner på allt vad musiklyssnande och filmtittande heter.

   Tänkte kolla på Prometheus ikväll, får se om jag håller med dig.

   Edit: Prometheus tittad på. Och ja, vad ska man säga? Mega-snygg och mycket bra ljud. Men jösses vad frågor som ploppar upp i huvudet efter man sett den. Logiska luckor överallt. Och konstigt agerande av samtliga karaktärer. Men ändå, en 3:a är den allt värd. Hade trots allt inte så stora förväntningar efter allt man hört om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s