Speltest: Gears of War – The Boardgame

Igår kväll var det då dags för bloggkollega Totenfresser och mig att ÄNTLIGEN testa en av mina julklappar från förra året: Gears of War – The Boardgame. Jag kan inte påstå att jag är något jättefan av tv-spelet som brädspelet baseras på men jag tycker att temat är lite tufft och passar bra för ett någorlunda strategiskt actionbrädspel. Och i en värld där Games Workshop är så jädra snåla med att trycka upp nya upplagor av Space Hulk så får man hålla till godo med det som erbjuds.

Gears of War går kortfattat ut på att man ska lotsa en till fyra COG-soldater genom en i förhand uppbyggd bana och utföra vissa uppdrag för att således kunna ”klara” banan. Väldigt likt tv-spelet alltså, och faktum är att hela spelet är likt sin förlaga. Det är viktigt att du står bakom skydd  precis som i tv-spelet, du kan göra kraftiga närstridsattacker med din motorsåg precis som i tv-spelet och du slaktar en hiskelig mängd Locusts precis som i tv-spelet.

Själva spelmekaniken tycker jag fungerade bra även om det tog ett tag innan man fick någorlunda koll på hur saker och ting fungerade. En sak som jag uppskattade lite extra var att dom kort du har på hand och som styr din figurs handlingar även fungerar som hälsa. Alltså måste du tänka efter lite innan du springer iväg och gör för många saker för annars är risken att du står med väldigt lite hälsa när det är fiendens tur att brassa på med sina granatkastare. Tyvärr så var regelboken ibland lite otydlig i sin beskrivning av viss moment i spelet men det kan förhoppningsvis lösas i framtiden med någon fin FAQ på nätet eller i värsta fall med lite gamla hederliga husregler.

Allt som allt så gillade jag Gears of War – The Boardgame och även om premiäromgången slutade med en svidande och förnedrande förlust så ser jag fram emot att spela spelet fler gånger. Fast då gärna med fler deltagare som jag antar gör spelet ännu mer ösigt och kaotiskt men som också tvingar spelarna att samarbete mer.

7 svar till “Speltest: Gears of War – The Boardgame

 1. Det var faktiskt riktigt roligt! Jag gillade också hälsosystemet, med ”bleeding out” och lite andra roliga twistar jämfört med ett vanligt HP-system. Sen kan jag kanske tycka att standardvapnet stundtals var lite svagt i jämförelse med fienderna, men gissningsvis så får man välja vapen i lite senare uppdrag, Sedan kunde man ju faktiskt plocka upp s.k. dropped weapons (vilket jag var för feg för) och därmed få något mer exotiskt. Jag spelar gärna snart igen!

  • Ja man får nog vara lite mer ”på” och ta upp det som vissa fiender lämnar efter sig.Vi får väl skylla på att det var första gången vi spelade spelet igår.

 2. Ah!
  Space Hulk!!!

  Jag har ju jobbat på GW, och jag håller med dig. Space Hulk (och Blood Bowl, för den delen) är egentligen briljanta spel som hanteras alldeles för styvmoderligt av bolaget..,

  • Hmm, måste nog göra något åt saken… Har ett bloodbowl liggande i garderoben, inköpt på GW i London för ca. 20 år sedan, som jag egentligen aldrig provspelat, utan mest bara målat pjäserna… Kanske läge att plocka fram och testspela nu när lillgrabben äntligen är i en ålder som passar.

   • Det där får du allt ta tag i tycker jag. Var ju skitkul att spela sådana spel redan när man var liten.
    Eller så kan du säkert sälja för en bra slant. Men det är ju ett ganska tråkigt alternativ då spelglädje är värt mer än pengar.

    • Jo, eftersom han har snöat in på Magic the Gathering och liknande kortspel, så är väl dessutom steget inte så långt heller. Får väl plocka fram regelboken och börja plugga. Dessutom ligger det ett par till spel där och väntar på att få komma ut ur garderoben. 🙂

  • Ja, och det är mycket trist. Dom har ju spel som bevisligen är väldigt populära och som säljer slut väldigt snabbt när väl GW får tummen ur och trycker upp nya upplagor. Men icke, då ska dom sitta och häcka och nästan retas med oss stackare som väldigt gärna hade köpt ett exemplar OM det hade funnits några. Men men, då går mina pengar till konkurrenterna istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s