Min Candlemass-favorit

Idag när jag kikade in på bloggen A Fair Judgement så såg jag att Jarno valt att ha Avatarium med Leif Edling i spetsen bakom dagens lucka i julkalendern. Och Jarno skriver följande om Edling: ”I min bok är Edling den låtskrivare i Sverige som har högst lägstanivå. När han skriver sådant som inte anses vara bra så är det en makalös skiva som Chapter VI”.

Candlemass-Chapter-VI

Och det var då det slog mig: Chapter VI är ju min absoluta favoritskiva med Candlemass. Eller kanske rättare sagt den enda skivan med Candlemass jag verkligen tycker om. Visst, jag äger en del andra plattor från deras diskografi så som ultraklassiska Epicus, Doomicus, Metallicus och Nightfall men ingen har tilltalat mig så som Chapter VI. Lite kul är att Nightfall var den första Candlemass-skivan jag köpte, fast det berodde på att jag felbeställde den på fyllan, jag var egentligen ute efter Chapter VI. Don´t drink and buy.

Jag tror att det som tilltalar mig med Chapter VI är det som så många andra ogillar. Den är inte så mycket tung Doom Metal utan har ett lättare, mer episkt anslag och påminner i mina öron mer om Power Metal i den amerikanska skolan. Detta har ju naturligtvis mycket att göra med att det är Thomas Vikström som sjunger och inte Messiah Marcolin. Sedan kanske det också spelar in att jag upptäckte Candlemass och Chapter VI under den andra delen av 90-talet vilken var en period i mitt liv då jag lyssnade väldigt mycket på Power Metal. Det var Rhapsodys debutskiva, Visions med Stratovarius och Helloweens Keeper of the seven keys-dubbel mest hela tiden. En mörk och förvirrad del av mitt liv kan man säga.

Chapter VI alltså. Min Candlemass-favorit. Ge den en chans, det är den värd.

2 svar till “Min Candlemass-favorit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s