Lite DAC-ångest

Sitter här och dammsuger nätet på DACar som kostar 3-5000kr. Anledningen är att jag för tillfället lagt Projekt Nya Golvhögtalare på is och bestämt mig: jag skall köpa mig en ny DAC.

Vet att jag svamlat om detta förut men främsta anledningen är dels att jag nu använder mig av den inbyggda som finns i min receiver. Problemet med den är att den till 90% klipper bort första sekunden av varje låt när man lyssnar på strömmad musik via Sonos. Kanske inget jätteproblem men ganska störande, speciellt när man lyssnar på låtar som går in i varandra. Och dels så har jag akut brist på digitalingångar i min åldrande receiver. Jag kan nu till exempel inte koppla in ljudet från TVn på grund av detta så en ny DAC med lite nya friska digitalingångar hade inte varit fel.

Var ligger då ångesten i detta? Jo som så ofta så ligger det i det tekniska. Skall jag skaffa en enkel DAC utan inbyggd hörlursförstärkare eller ska jag gå upp några pinnhål och skaffa en som har det? Ska jag satsa på en DAC som klarar av högupplösta ljudfiler ända upp till 24bit/192kHz? Jag har idag en gammal X-Can hörlursförstärkare från Musical Fidelity som klarar hörlursjobbet galant och som dessutom går att modda så en enkel DAC hade räckt. Och kommer jag höra skillnad på ljud av CD-kvalité och ljud i högupplösta format? Många därute säger att det finns en övertro på dessa HD-filer och allt dom gör är att ta större plats på hårddisken. Att CD-formatet helt enkelt är ”ultimat”, människan kan inte höra mer än det som finns på en CD.

Mycket är det att tänka men faktum är att den DAC som seglat upp som hetaste kandidat klarar både högupplösta filer och har inbyggd hörlursförstärkare:

ami-MUSIK-DS5

Ami Musik DS-5. Utvecklad i Japan och tillverkad i Sydkorea. Liten och smidig, går just nu att köpa för 4000kr och har väl egentligen allt jag söker. Klarar dessutom filer i DSD-format som verkar vara det nya svarta i många Hifi-kretsar och har MUSES-operationsförstärkare. Sedan kan man ju fråga sig hur mycket våldsam dödsmetall det finns att tillgå i DSD-format och hur mycket nytta det gör men jag säger som en gammal bekant: ”det finns”. Och finns det så måste man ju ha det.

Annonser

2 svar till “Lite DAC-ångest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s