Nygammal hörlursrigg

I förrgår så fick jag äntligen tummen ur och skaffade ett nytt spänningsaggregat till min gamla Musical Fidelity X-Cans hörlursförstärkare och kunde dra igång den igen efter flera år i förrådet utan användning.

DSC02307

Ljudet tar jag från linjeutgångarna på min Nuforce Udac via ett par dammiga Audioquest Sidewinder som äntligen fått något att göra igen. Dessutom så letade jag upp min Audioquest Forest USB-kabel som skickare av ettor och nollor från datorn istället för den svarta noname-kabel som jag brukar använda. ”Fin-USB” alltså.

Då är ju frågan om hela denna klumpiga setup gör någon skillnad på ljudet. Och det skulle jag vilja påstå att det gör, iallafall till viss del. USB-kabeln gör enligt mig ingen hörbar skillnad. Här snackar vi ettor och nollor som antingen kommer fram eller inte och jag har väldigt svårt att tro att en ännu dyrare kabel skulle göra någon skillnad. Däremot så är den mer välbyggd och lite tjusigare att titta på än noname-kabeln så lite placeboeffekt blir det ju. Sidewinder-kablarna har jag inte testat att byta ut mot något annat så där kan jag inte uttala mig om eventuella skillnader. Det enda jag vet är att när jag testat Sidewinder mot andra kablar tidigare är att jag upplevt dom som lite sämre på detaljer än dyrare doningar. Men detta är längesedan så jag ska inte säga för mycket.

Någonstans där jag däremot verkligen hör skillnad är mellan hörlursutgångarna på Udac och X-Cans. Eftersom X-Cans är en rörkonstruktion så blir ljudet lite gosigare och faktiskt ganska rejält mycket bättre när det kommer till bas. Till exempel så hörs Dave Vincents basgitarr mycket tydligare på Morbid Angels trevliga dödstårta Covenant. Och trummorna på Megadeths Rust In Peace (gamla versionen, inte den hemska remixen från 2004) smattrar på riktigt gött. Det tråkiga är ju bara att denna lösning tar väldigt mycket mer plats på bordet än om man bara skulle köra med Udac men rent ljudmässigt så är det värt det extra böket.

Dock så är jag fortfarande inte helt nöjd med att lyssna på musik via mina Sennheiser HD600. Dom fick ju ersätta mina AKG-lurar som gick sönder för andra gången och jag saknar verkligen den lite loudnessaktiga karaktär som dom hade. HD600 är absolut en mycket bra lur men passar inte så bra till den musik jag lyssnar på. Alldeles för korrekta och neutrala, jag vill ha mer mysig bas och fläskigt mellanregister. Så chansen är väldigt stor att det blir ett par nya hörlurar under året efter det att en ny DAC till stereon har införskaffats. Och just nu är nog B&Ws relativt färska P7 den hetaste kandidaten.

bnw-p7-headphones

P7 är egentligen en hörlur avsedd för portabelt bruk men lädret ska tydligen inte komma så bra överens med väta så den passar nog bättre hemma. Personligen så tycker jag att den är fasligt snygg. Och så låter den bra också enligt dom som vet.

15 svar till “Nygammal hörlursrigg

 1. …det där är otroligt intressant.
  Jag går i tankar om att uppgradera mina -för ändamålet rätt kassa – lurar (Sennheiser, minns just nu inte modellen) till något läckrare.
  Men så kommer frågan.
  Primär användning är i sängen, och då med min iPod som ljudkälla. Med de förutsättningarna blir det knappast fantastiskt ljud även om jag byter, och det lockar förstås att göra en installation av ex hörlursförstärkare i sänggaveln (det är fullt möjligt).

  Dock skulle jag fortfarande vilja ha iPod som primär ljudkälla, då den fyller mina krav på portabilitet, musikinnehåll och enkelhet i nattmörkret på ett bra sätt.

  Tankar på det?

  • Om du vill ha din iPod som primär ljudkälla så skulle jag rekommendera ett par AKG K450 till dig Chefen. Jag har dom som mina reselurar (dvs resan till jobb, löpning och även jobblyssnande) och tycker att de är utmärkta att ha till en bärbar spelare.

   http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=344553

   AKG gör väldigt bra hörlurar och de är ganska smidiga vilket passar bra om man ska lyssna i sängen.

  • Tankar ja, men inga konkreta svar. 🙂

   Som Jarno säger så tror jag i ditt fall att det faktiskt räcker med att byta hörlurar då vad jag förstår så har Apples produkter väldigt bra ljud (använder inget från Apple själv). Klart det går att koppla en förstärkare till iPoden men du är ganska begränsad då väl iPod bara har en vanlig 3,5mm utgång?
   Vet inte vilken prisklass du skulle ligga i vid ett hörlursköp men jag tycker att Sennheisers Momentum-serie verkar mycket intressant om man är ute efter portabelt välljud. AKG gör också lurar med bra ljud men jag har som sagt haft lite otur rent kvalitetsmässigt med dom AKG-lurar jag ägt. Men AKG K450 som Jarno rekommenderar ser lite mer hållbar ut, iaf på bild.

   http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1485311
   Dyrare varianten av Sennheiser Momentum, finns i en billigare version också.

 2. Jag planerar på att köpa mig ett par nya bättre hörlurar för finlyssning då sambon kollar på TV eller när jag vill lyssna i lurar. Vill ha ett par slutna lurar av den anledningen. Gillar AKG och har tittat på deras K272HD som både är snygg och passar min budget.

  Varför har man hörlursförstärkare egentligen? Räcker inte uttaget på förstärkaren? 🙂

  • Jo oftast brukar det räcka med förstärkaren. Hörde t.ex ingen skillnad på min Musical Fidelity X-Cans och den Sony CD-spelare med hörlursutgång som jag hade för ett antal år sedan.
   Det är väl lite audiofilnördigt sådär men så som jag kopplat det nu så blir det faktiskt skillnad till det bättre. Tror att hörlursförstärkare annars oftast används av personer som har en dedikerad ”hörlurshörna”, dvs inte sitter vid sin stereo och lyssnar.

   AKG K272HD verkar inte dum alls, har själv kollat lite på den och K550. Sedan så är ju Q701 också intressant men en tusenlapp dyrare.

 3. Gött med en bra hörlursrigg, men som du säger så tar det mycket plats. Och efter en stund brukar jag även bli lite lomhörd som gamle gode professor Kalkyl.

  P7:orna så riktigt najs ut måste jag tillstå, jag kanske skall sitta sönder mina nuvarande så behovet uppstår?

  Förresten… jag har ju också en sån där tygbeklädd kabel från Audioquest som jag inte använder…En coax-historia… Vad skall jag göra med den tro? Eller min gamla komponentkabel??

  • Vad är det för lurar du har, AKG K701 va? Är inte dom bra?

   Tygbeklädd koax måste du ju använda någonstans. Är det tygbeklätt så låter det ju extra bra. 🙂

   • Jag har ju lillebrorsan K601. Och jo, jag är svinnöjd med dem. De låter precis som jag vill ha det och med ett jävla RENT bastryck om man lyssnar på sådant. Det enda negativa med dem är att de är öppna, vilket förvisso också är en fördel ljudmässigt. Men omgivningen skonas inte på samma vis.

    Vette fan var jag skall använda den ko-axen bara… Det har liksom blivit överflödigt i dagens HDMI-samhälle…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s