Origin – Omnipresent

Sweet baby jesus! Fartgalningarna Origin från Kansas är tillbaka med en ny platta och visar återigen hur man bygger en racersnabb pansarkryssare av Death Metal. Omnipresent är deras sjätte fullängdare i ordningen och uppföljare till magnifika Entity som kom 2011. Faktum är att jag anser alla deras skivor förutom dom två första (Origin och Informis Infinitas Inhumanitas) vara mindre mästerverk i genren. Origin har alltid varit längst fram i utvecklingen när det gäller att lira ultrasnabb musik samtidigt som själva låtbyggandet aldrig blivit lidande och Omnipresent är alltså inget undantag.

Skivan börjar stenhårt och skoningslöst med låten All things dead och det tar inte lång stund innan man välkomnat nya sångaren Jason Keyser med öppna armar. Mannen gör ett fantastiskt jobb skivan igenom och det låter som om han alltid varit med och vrålat sig sönder och samman i Origin. Skivan fortsätter sedan i samma ursinniga tempo med låten Thrall:Fulcrum:Apex för att därefter sänka tempot och höja stämningen lite med instrumentala Permanence. Instrumentala små stycken förekommer även på två andra ställen på plattan vilket gör att man får vila lite mellan alla kanonader och det är ju alltid trevligt.

Men allt är faktiskt inte full fart hela tiden för i många partier så låter Origin en andas och bara hänga med i tunggunget som det som t.ex. uppstår när grabbarna ”chuggar” loss i slutet av Unattainable Zero. Riktigt tungt och mysigt vilket sedan mynnar ut i den överraskande punkiga Redistribution of filth. Omväxling förnöjer som man brukar säga och med Omnipresent har man aldrig tråkigt.

Det finns alltid någon ny detalj att hitta eller så kan man bara låta sig hänföras av hur grovt skickliga John Longstreth (trummor), Paul Ryan (gitarr) och Mike Flores (bas) är på sina instrument. Vill inte ens tänka på hur många timmar, dagar och år av övande som gått åt för att hamna på deras nivå. Därför är det lite synd att Mike Flores bas har hamnat något för långt bak i ljudmixen. Skivan låter överlag kanon men lite mer ”slapping da bass” hade inte varit helt fel att få ta del av. Men annars som sagt, riktigt bra ljud på skivan. Klart och samtidigt maffigt utan några större tendenser till så kallat ”loudness war” vilket gör att man med lätthet kan sätta skivan på repeat och lyssna en hel dag utan att bli lyssningstrött.

Jag gillar den här skivan. Väldigt, väldigt mycket. Den har gått varm sedan jag fick hem den och man kan inte göra så mycket mer än att bara konstatera att Origin ännu en gång släppt ett mindre mästerverk och att det bara är att låta sig hänföras. Betyg: 9/10.

4 svar till “Origin – Omnipresent

  1. Fan va gött! Origin är riktigt köttiga! De är sådana grupper som får en att sakna den tiden då man hade tid att sitta på skivbolagens hemsidor och lyssna igenom allt nytt som släpptes…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s