Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace

För snart två år sedan så fick jag ett ryck och trodde att jag skulle orka titta igenom den senaste Star Wars-trilogin, även kallad prequel-trilogin. Jag skrev till och med ett inlägg om detta men det hela mynnade ut i absolut ingenting. Jag ides verkligen inte att titta igenom alla tre filmerna. Tre filmer som jag starkt ogillar och mest av allt helst hade sett ogjorda.

Men idag, av någon underlig anledning, så satte jag mig ner och tittade på The Phantom Menace . Denna handling har i och för sig föregåtts av en hel del tittande på recensioner av prequel-trilogin på Youtube men jag trodde faktiskt innerst inne att jag aldrig skulle titta på någon av de tre filmerna igen. Fast så blev det alltså inte och nu när jag sett The Phantom Menace för första gången på väääldigt länge så måste jag ju dela med mig av mina intryck.

Vi kan ju börja med saker som är bra med filmen då de är väldigt få och går snabbt att gå igenom. För det första så är musiken väldigt bra, vilken ju är ganska självklart då det är John Williams som ligger bakom den. Filmen är fylld med bra teman där Duel of the fates står ut som något av det bästa som Williams skrivit i sin karriär. För det andra så är ljudmixen väldigt maffig med sina tunga explosioner och fina panoreringar mellan kanalerna. Och för det tredje så känns det ändå som om filmmakarna ändå försökte när de gjorde The Phantom Menace. En känsla som är som bortblåst när man tittar på efterföljarna Attack of the Clones och Revenge of the Sith och som blivit ersatt av en ”få det undanstökat”-mentalitet.

Det var de positiva punkterna det. Då till det negativa med filmen. Det vill säga allt annat utöver det jag redan nämnt. Alltså, på något sett förstår jag vad George Lucas ville berätta med filmen men allt är så otroligt dåligt utfört. En av de största bovarna i dramat är manuset. Storyn är helt ointressant, ofta onödigt komplicerad och dialogen är allt som oftast hemsk. Och många händelser i filmen lämnar mig högst förbryllad. Vad var till exempel meningen med att skriva in midichlorians i handlingen? Om man nu så tvunget skall förklara det mystiska med Kraften så vore det ju trevligt om dem hade något högre och mer långsiktigt syfte än att bara bli nämnda i förbifarten, som en lätt utväg för att kunna förklara att Anakin minsann är The Chosen One. Oj så mycket han är det. Oj , oj, oj. Dessutom väldigt underligt att de så otroooligt visa Jedi-riddarna tar med detta utvalda barn till en ockuperad planet som löper stor risk att förvandlas till en krigszon. Och varför fick inte Darth Maul vara huvudskurken genom hela trilogin? Återigen underskattade Lucas sin publik (som med Boba Fett) och skrev ut en otroligt populär, och i mina ögon ganska häftig,  karaktär innan man knappt visste vem det var och ersatte honom med två betydligt tristare i de efterföljande filmerna.

Vad har vi mer? Jo vi har CGI som inte åldrats med värdighet för fem öre. Ta slaget mellan The Tradefederation och Gunganerna till exempel. Det ser närmast anskrämligt ut och liknas mest vid en cutscene från något sunkigt PS2-spel från mitten av 2000-talet. Lägg där till en rollbesättning som är helt skev med några få undantag. Hur kunde till exempel en i vanliga fall så bra skådis som Samuel L Jackson få rollen som den stentriste Jedin Mace Windu? Och stackars Terence Stamp som bara får stå och se allvarlig ut och snacka politiskt mumbojumbo i senaten. Och så är man väl så illa tvungen att nämna det datorgenerade fiaskot Jar-Jar Binks. Många påstår att det var hans fel att Episode 1 var ett sådant kapitalt misslyckande. Det tycker inte jag, filmen har betydligt större problem än så, men varje gång han är med är irriterande, onödigt och inte det minsta roligt.

Nä nu orkar jag snart inte spy mer galla över den här filmen. Den är kass. Den lade grunden till en trilogi som inte behövdes. Det räckte med det Obi-Wan Kenobi sade till Luke i A New Hope för att vi som publik skulle förstå Anakin Skywalkers bakgrund och känna oss tillfreds när han blev sig själv igen i Return of the Jedi.

The Phantom Menace får en bajskorv på DVD-skivan i betyg. Men nu orkade jag inte kladda med en bajskorv så det fick bli skalken från en banankaka istället.

IMG_6455

2 svar till “Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace

  1. Tuuurrd on a Maul. Håller med. Det var inte Burk-Burk Binks som förstörde EP.I. Det var George Lucas härskartekniker och alla i produktionen som fattade några som helst beslut och vara rädda för att bli force-chokade av Darth Lucas… Men John Williams och Ben Burrt är inte rädda för Force Chokes. De är hyvens och reko och andra gångbara uttryck för generellt rekordeliga män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s