Jakten på en ny stereoförstärkare

Nu är den igång. Med spänning och förväntan så inledde jag igår det officiella sökandet på en ersättare till min hembioreceiver som idag förmedlar ljudet till mina högtalare. Det är inget större fel på den (en några år gammal Rotel) men den är onödigt stor och jag använder bara en ingång av vad jag vet inte hur många så jag är på jakt efter något mindre och smidigare, utan 32 knappar på fronten. Det räcker så bra med en on/off-knapp, ingångsväljare och ett volymreglage. Kanske en display också men där går bannemej gränsen.

Igår var jag hos min mest lokala återförsäljare av stereoprylar och klämde lite på några alternativ. De rekommenderade främst Naim 5si, Hegel H80 och Moon 220i. Naim har jag ägt en gång i tiden och vill inte tillbaks igen. Naim är idag alldeles för dyrt och allt tjafs med speciella högtalarkablar och annat gör att jag håller mig borta. Hegel H80 är mycket populär men jag är inget större fan av deras design och jag har ingen nytta av den inbyggda DACen i H80. Nej jag får nog säga att Moon 220i var det hetaste alternativet. Den ser bra ut, är välkonstruerad och lät väldigt bra, det lilla jag lyssnade. Tyvärr är den något för dyr (17500kr) och kanske lite för klen (2x40W i 8 ohm) med tanke på priset. Det lät dock som om den inte hade några större problem att driva ett par ganska rejäla högtalare när jag provlyssnade.

Moon 220i

Moon 220i

Vad skall man kolla på mer då? Jag vet faktiskt inte. Hifi-Klubben kan man så klart gå till men jag är inte så jätteintresserad av varken Denon, NAD eller Cambridge vilka är de märken de har som jag skulle kunna ha råd med. Sedan så finns ju alltid alternativ som Marantz, Yamaha och Pioneer. Bra grejer som säkert låter bra men inte riktigt vad jag är ute efter designmässigt då japaner har en tendens att belamra sina produkter med alldeles för mycket knappar.

Faktum är att jag har börjat blicka lite åt franska alternativ som Atoll och YBA. Det verkar dock inte vara helt lätt att hitta någonstans att provlyssna dessa på i Göteborgsområdet men ska man gå efter vad som skrivs om dem på nätet så får man väldigt mycket ljud för pengarna. Och sedan så har vi det alternativ som jag just nu tycker är det hetaste: Rega Elex-R.

rega elex

En stilren britt på 2x70W med ett fint yttre och som fått väldigt bra kritik. Elex-R ligger bra till prismässigt (11000kr) och har inbyggt RIIA-steg också vilket är perfekt eftersom jag siktar på att börja spela vinyl igen i den inte allt för avlägsna framtiden. Förhoppningsvis så finns det ett exemplar att provlyssna på Akkelis Audio när jag skall dit om ett par veckor men i värsta fall så får jag väl försöka hitta den på annat håll. Helt klart hetast just nu i alla fall.

Med det sagt så är det bara att se vad hösten har att erbjuda när det kommer till nytt ljud. Arcam skall ju släppa en ny förstärkare i precis rätt prisklass och det kommer säkert poppa upp en hel del andra intressanta alternativ. Jakten fortsätter.

6 svar till “Jakten på en ny stereoförstärkare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s